Без држављанства Русије за косовске Србе

Извор: Викиновости


1. децембар 2011.
Москва-  (Бета) - Русија не може да испуни захтев косовских Срба за руско држављанство јер то није предвиђено њеним прописима, изјавио је у четвртак званични представник Министарства спољних послова Александар Лукашевич, преносећи став председника Дмитрија Медведева.

Лукашевич је на конференцији за новинаре рекао да је захтев косовских Срба пренет председнику Медведеву.

„Узимајући у обзир да захтев не може бити испуњен због одредби руског закона о држављанству, Медведев је поручио да се интензивира подршка косовским Србима у другим облицима“, рекао је Лукашевич.

Према његовим речима, одлучено је да се косовским Србима пошаље хуманитарна помоћ, а први авион Министарства за ванредне ситуације већ је послат у Србију.

Представник Удружења Стара Србија из Грачанице које је за више од 20.000 косовских Срба затражило држављанство Русије, изјавио је да је чуо за негативан одговор Москве, али да ће га коментарисати када буде званичан.

„Чули смо незванично за став Москве, али чекамо званично обавештење из Амбасаде (Русије) у Београду, којој смо, такође званично, предали захтев почетком новембра“, казао је Златибор Ђорђевић агенцији Бета.

Повезане вести[уреди]

Извор[уреди]