Срби траже руско држављанство

Извор: Викиновости


14. новембар 2011.
Грачаница-  (Бета) - Златибор Ђорђевић, представник „Удружења Стара Србија“ из Грачанице које је у име више од 21.000 Срба са Косова и Метохије затражило руско држављанство, изјавио је у понедељак да очекује да ће број захтева достићи неколико стотина хиљада.

„Амбасади Русије у Београду предали смо за почетак 21.733 захтева за добијање руског држављанства“, казао је Ђорђевић и додао да ће амбасада захтеве косовских Срба, преко Министарства спољних послова, проследити руској Думи.

Ђорђевић је рекао да је прикупљање потписа у току и да се нада да ће захтев потписати више стотина хиљада косовских Срба, међу којима су не само Срби који су отишли са Косова 1999. године већ и после 1945. године.

Према његовим речима, Срби са Косова и Метохије захтевом за двојним држављанством од Русије једино траже заштиту и слободу коју им Србија не може обезбедити.

Саветник у руској амбасади у Србији Олег Булдаков у недељу је потврдио да је неколико српских удружења са Косова и Метохије, која окупљају Србе који живе на Косову, као и расељене косовске Србе, упутило у уторак писмо руској Думи у којем траже држављанство Русије.

Повезане вести[уреди]

Извор[уреди]