Рогозин за пресељавање косовских Срба у Русију

Извор: Викиновости


16. новембар 2011.
Москва-  (Бета) - Представник Русије у НАТО Дмитриј Рогозин оценио је у среду да масовно обраћање косовских Срба Русији да им да држављанство, сведочи да су се, очајни што не могу добити помоћ од својих, обратили Русији као последњој нади.

„У таквој ситуацији, неопходно је схватити да ли су ти људи спремни да се преселе у нашу земљу“, рекао је Рогозин агенцији Интерфакс, додавши да је могуће да косовски Срби затраже и пресељење у Русију ако „постоји реална физичка претња њиховим животима и породицама“.

Он је додао да би за Русију која осећа велике демографске проблеме, посебно тамо где је становништво словенско - источно од Урала, долазак Срба представљао „благо“.

Рогозин је оценио да се они могу лако адаптирати у тој средини и да не би требало да буде проблема са запошљавањем.

„Косовски Срби треба да буду уписани у програм репатријације Руса. Срби за нас нису странци. То је народ који у Русији може да добије другу домовину и зато управо програм репатријације треба да буде примењен“, казао је Рогозин.

Руски представник у НАТО је уверен да руске политичке партије већ сада могу да преузму пружање помоћи за пресељење и смештај косовских Срба у регионе којима је то потребно.

„Не могу да замислим супротно - како Русија може да одбије такав захтев“, додао је Рогозин.

Повезане вести[уреди]

Извор[уреди]