Авганистанска свиња у карантину

Извор: Викиновости15. мај 2009.


Кабул / [[w
{{{место2}}}|{{{место2}}}]] - Једина свиња која живи у Авганистану, затворена је у карантин због бојазности логалног становништа да би могла да им пренесе Нови грип познатији као свински.

Држање и гајење свиња у Авганистану строго је забрањено према прописима те исламске државе.


Погледајте:Због слабе информисаности, становници Кабула затражили су од власти града да једину свињу у Авганистану затворе у карантин. Као разлог навели су бојазност да ће им овај становник зоо врта пренети свински грип Х1Н1, од којег је до сада оболело више од 3000 људи широм света. Иако је Светска здравствена организација саопштила са је вирус хуманоидан, међу становницима авганистанске престолнице влада паника чим угледају свињу.

Свиња, која у нормалним околностима слободно шета са козама и јеленима, стављена је у изолацију

Свиња је за сада у карантину. Морали смо да саградимо посебну просторију за њу, јер су се посетиоци побунили због страха од заразе. Разумемо забринутост. Људи овде нису довољно информисани и кад угледају свињу одмах се успаниче и помисле да ће се разболети.

—директор кабулског зоолошког врта, Азиз Гул Сагиб

Свиња, је иначе поклон Владе Кине, земље која је због бојазности ширења нове епидемије у карантину задржала 70-так Мексиканаца, 26 Канађана и 4-оро Американаца претпрошле недеље, па их нако анализа пустила. [[Категорија:{{{место2}}}]]