Србија: Од грипа до сада преминуло 28 особа

Извор: Викиновости
Вирус грипа увећен 100.00 пута
Слика: Cynthia Goldsmith.

19. март 2015.
Ниш/ Србија (Beta) - Ординације нишке Инфективне клинике и даље су свакодневно пуне пацијената који долазе на преглед због тегоба проузрокованих грипом, потврдио је за агенцију Бета директор Клиничког центра у Нишу Зоран Радовановић.

„На Инфективној клиници је у последња 24 часа прегледано 94 пацијената, а два су задржана на болничко лечење“, рекао је агенцији Бета Радовановић. Према његовим речима, на интензивној нези Инфективне клинике тренутно се налазе три пацијента, исти број је и на полуинтензивној нези, док је број пацијената на респираторима смањен са пет на четири.

„Са респиратора је скинута медицинска сестра из Лебана, али је њено стање и даље тешко“, казао је Радовановић.

На Клиници за инфективне болести у Нишу у среду су умрла два мушкарца од којих је један имао сто година, а други 61 годину. Они су имали и друге пратеће болести, али се сумња да је грип узрок смрти и наложена је обдукција. Вршилац дужности директора Института за јавно здравље у Нишу Бранислав Тиодоровић раније је оценио да би грип требало да почне да јењава средином марта.

У Србији је до сада регистровано 28 смртних случајева који се могу повезати са грипом, речено је у четвртак у Институту за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“. Од почетка сезоне грипа до сада је регистровано 113.606 пацијената са обољењима сличним грипу, а у само у претходној недељи је 11.407 оболелих.

Како је агенцији Бета речено у Институ за јавно здравље Србије, ниједна од преминулих особа није била вакцинисана, а за једну није познато.

Највећи број умрлих је имао неко хронично обољење или висок фактор ризика (86 одсто). У узрасној групи старијој од 55 година, пријављен је 21 смртни исход (75 одсто). Вирус је широко распрострањен, па је у Србији од почетка сезоне грип потврђен на територији 22 округа.

Извор[уреди]