Србија: Од грипа умрло седам особа

Извор: Викиновости
Симптоми свињског грипа
Слика: Mikael Häggström.

5. март 2015.
Ниш/ Србија (Beta) - Епидемиолог Братислав Тиодоровић изјавио је у четвртак да је од грипа до сада преминуло седам особа у Србији, од којих је последња била трудница али да нема разлога за панику већ само за опрез.

„Епидемилошку ситуација у нашој земљи је уобичајена за ово доба године. Број оболелих од грипа расте, али немамо епидемију“, казао је Тиодоровић агенцији Бета. Он је демантовао гласине по којима људи у Србији обољевају од мутираног облика грипа.

„У Србији је присутан вирус грипа А (Х1Н1), који многи називају свињским, мада он то није, и грип А (Х3Н2). Чекамо потврду 'Торлака' да ли је у нишком крају присутан и грип Б који има знатно блажу клиничку слику од вируса из групе А“, рекао је Тиодоровић.

Како је истакао, веома је битно да се људи који оболе од грипа на време јаве лекару као и да не покушавају да се лече „на своју руку“.

„Уколико и поред укључене терапије темепратура два до три дана не пада испод 39 степени, а особа има отежано дисање, главобољу и малаксалост, обавезно мора на болничко лечење“, казао је епидемиолог.

Како је истакао Тиодоровић, опрез и правовремено реаговање веома су битни „нарочито када су у питању старије особе, хронични болесници, деца до четврте године старости и труднице“.

„На почетку зиме скретали смо пажњу гинеколозима да саветују трудницама код којих постоји одређени здравствени ризик да се вакцинишу. Оне спадају у најрањивију групу и њихова вакцинација се ради свуда у свету“, казао је Тиодоровић.

Он је подсетио да је током зиме 2009. и 2010. године, када је Србију захватила пандемија грипа, од компликација те болести умрло 10 трудница и још најмање 164 особе.

Извор[уреди]