Још се не зна место пада Насиног сателита

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Датотека:P2605 56e2c2eb9d1d089ee42430cf1a5889c7P28565.jpg
Један од сателита у орбити (аутор - D.Ducros and Michel Parrot)

18. септембар 2011.
САД -  (Beta) - Још се не зна где ће пасти 20 година стар сателит америчке свемирске агенције НАСА који би према предвиђањима требало да падне на Земљу за недељу дана, наводе амерички медији.

Сателит тежине шест тона и величине аутобуса, познат као УАРС (скраћено на енглеском Сателит за истраживање горње атмосфере) остао је без горива и скренуо са своје орбите. Мада су научници уверени да ће пасти, место где ће то бити на Земљи још је непознаница, пише Интернешнал бизнис тајмс на свом вебсајту.

Према научницима НАСА-е, делови овог сателита могу да падну на Земљу негде око 24. септембра, на било ком континенту у распону од Аљаске до Јужне Америке, што значи већи део насељеног света.

„Ово је веома тешко израчунати пошто не знамо тачан тренутак када ће сателит пасти и креће се веома брзо. Он заправо прође земљину орбиту сваких 90 минута“, рекао је Стив Вајт, професор физике на универзитету Фресно.

Међутим ризик да неко буде погођен деловима сателита је такорећи непостојећи, сматрају научници, пошто ће већи део да изгори кад уђе у земљину атмосферу. Очекује се да ће само око 600 килограма остати а распршиће се по површини од око 400 до 500 километара.

Ризик за јавну безбедност је 1:3.200, наводе научници, што је ипак већи ризик од оног који наводи НАСА - од 1:10.000. Научници тврде да прецизније податке о месту пада могу да дају тек два сата пре уласка сателита у земљину атмосферу.

Извор[уреди]