Јапан представио свој највећи ратни брод

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

6. август 2013.
Јокохама/ Јапан (Beta-AP) - Јапан је у уторак представио свој највећи ратни брод од Другог светског рата, носач хеликоптера са пистом дугом скоро 250 метара, дизајниран за 14 хеликоптера.

Јапански званичници су навели да ће брод бити коришћен за националну одбрану, посебно од дејстава подморница и у надгледању граничне области, као и за транспорт особља и залиха приликом евентуалних природних катастрофа, попут разарајућег земљотреса и цунамија 2011.

Мада је брод, који је технички разарач, у функцији од 2009, представљен је у тренутку када су Јапан и Кина у спору око неколико малих острва између јужног Јапана и Тајвана.

Већ месецима, бродови обе земље спроводе патроле око спорних острва, која се у Јапану зову Сенкаку, а у Кини Ђаојутаи. Тензије због тих острва, али и кинеска појачана потрошња на одбрамбену и војну модернизацију, утицали су на све више позива у Јапану да та земља побољша своје морнаричке и ваздухопловне снаге.

И Јапан и Кина и Тајван полажу право на поменута острва.

Неки стручњаци сматрају да би нови јапански брод у будућности могао да буде коришћен за лансирање борбених авиона или других летелица које имају способност да полећу вертикално, што би било својеврсно одступање од досадашње политике, јер Токио до сада није радио на производњи властитих носача авиона, због уставних ограничења, која забрањују његовој војсци да има нападачку улогу.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg