Јапан и међународна коалиција

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Шинзо Абе
Слика: D. Myles Cullen.

1. фебруар 2015.
Токио-  (Beta-AFP) - Јапан не треба да буде део међународне коалиције у борби против тероризма, оценили су стручњаци, дан пошто су припадници Исламске државе погубили још једног јапанског таоца, Кенџија Готоа.

Јапан је до сада углавном успешно избегавао мешање у „буре барута“ Блиског истока и био заштићен од агресије верског фанатизма, али ситуација се драстично променила, пошто је Исламска држава заробила и потом погубила двојицу јапанских држављана, наводи агенција Франс прес.

„До сада су сви мислили да Јапан нема много везе са Блиским истоком и да није интересантан за Исламску државу. Сада схватају да су терористи свугде и да њихове жртве могу бити сви“, каже професор политичкх наука из Токија Томоаки Иваи.

Имиџ Јапана, као пацифистичке земље и политика коју води актуелни премијер више ту земљу не штите од тероризма, оцењују стручњаци и подсећају да је Шинзо Абе овластио јапанску војску да у оквиру „колективне одбране“ интервинише ван граница Јапана и пружи помоћ оним савезницима којима је то потребно.

Потез јапанског премијера изазвао је, међутим, страховање да ће Јапан бити увучен у нерешиве сукобе, као што је борба против Исламске државе, а егзекуција двојице јапанских држављана таква је страховања само повећала.

„Та талачка криза била је велики шок за Јапанце. Многи мисле да би Јапан требало да остане по страни и да не учествује у међународним конфликтима, пошто то може да доведе у опасност живот јапанских држављана“, рекао је француској агенцији стручњак за међународне односе Такехико Јамамото.

Иако му се упућују оштре критике, јапански премијер данас је поновио да је Јапан „одлучан“ да преузме одговорност и да са међународном заједницом учествује у борби против тероризма.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg