Јапан: Готово 50 милијарди за обнову

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуЈапански цар Акихито и царица Мичико

23. април 2011.
Токио/ Јапан (VOA) - Јапански цар Акихито и царица Мичико посетили су грађане који су остали без својих домова после разорног земљотреса и цунамија прошлог месеца. То је њихова друга посета погодјеном подручју северно од Токија.

Јапанска влада одобрила је 49 милијарди долара за реконструкцију после прошломесечне катастрофе. Влада премијера Наото Кана одобрила је та средства јутрос, а очекује се да ће мера бити представљена парламенту следећег четвртка и да ће постати закон до 2. маја.

На снагу је ступила и мера којом се забрањује улазак у зону евакуације од 20 километара око нуклеарне електране Фукушима у којој је и даље присутан висок ниво радијације.

Највећи светски произвођач аутомобила, јапанска компанија Тојота, у међувремену, је саопштила је да ће своју глобалну производњу аутомобила, која је ометена несташицом делова узрокованом земљотресом и цунамијем, вратити у нормалу до новембра и децембра.

Председник Тојоте, Акио Тојода, изјавио је на конференцији за новинаре да ће компанија почети да нормализује производњу до јула у Јапану, а до августа и у иностранству у зависности од модела и региона.

Несташица делова појавила се после земљотреса и цунамија што је приморало Тојоту да обустави производњу у фабрикама у Јапану и неколико других земаља. Тојода је рекао да је и даље тешко предвидети колики ће утицај катастрофа имати на приход компаније

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg