Пређи на садржај

Јапану треба 40 година за расчишћавање Фукушиме

Извор: Викиновости


21. децембар 2011.
Токио-  (Beta-AFP) - Јапанска влада је саопштила да ће бити потребно 40 година за расчишћавање и стављање ван погона нуклеарне електране Фукушима Даићи оштећене пролетос у разорном земљотресу и цунамију.

Министар за нуклеарну кризу Гоши Хосоно рекао је у среду да расчишћавање три оштећена реактора и одлагање ислуженог горива из електране Фукушима представља „пројекат без преседана“ и да се његов завршетак не очекује у „потпуно догледном“ периоду.

„Али ми то морамо да урадимо, иако нас очекују тешкоће“, истакао је Хосоно на конференцији за штампу, док је министар трговине Јукио Едано обећао да ће власти у том процесу водити рачуна о безбедности.

Према плану који је јапанска влада одобрила након консултација са стручњацима, компанија Токио електрик пауер (Tokyo Electric Power - Tepco) која управља нуклеарном електраном, почеће да уклања истрошено гориво похрањено на врху сваког од реактора за две године.

Након тога, Тепко ће почети да уклања истопљено гориво, за које се не зна где се тачно налази, и процењује се да ће то бити завршено за 25 година.

За комплетно расчишћавање електране 230 километара североисточно од Токија биће потребно још пет до десет година након уклањања нуклеарног горива, тако да ће цео процес, према плановима јапанске владе, потрајати 40 година.

Извор[уреди]