Јапански премијер поднео оставку

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Јапана
Позиција Јапана

Мапа показује позицију Јапана

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Јапана посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Јапан

26. август 2011.
Токио-  (Beta-AP) - Јапански премијер Наото Кан објавио је у петак да подноси оставку, после готово 15 месеци на челу владе, притиснут критикама да није добро руковао ситуацијом после катастрофалног земљотреса и цунамија у марту.

У говору који је емитовала државна телевизија, Кан је рекао да подноси оставку на место шефа владајуће Демократске партије Јапана, чиме се окончава и његов мандат председника владе. Та његова одлука је била очекивана, јер је Кан у јуну обећао да ће поднети оставку када парламент усвоји закон о финансирању буџета и закон о енергетици који позива на мање ослањање на нуклеарну енергију, што се десило раније данас.

Питање закона о енергетици је нарочито постало горуће у Јапану, после нуклеарне катастрофе у централи Фукушима, која је претрпела велику штету након земљотреса и цунамија у марту.

Осврнувши се на годину и три месеца на челу владе, Кан је рекао да је учинио све што је могао у суочавању са тешкоћама, укључујући и земљотрес и цунами, али и велики изборни пораз демократа у горњем дому парламента у јулу 2010, после чега је скупштина остала у ћорсокаку.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики