Šešelj traži konferenciju za štampu

Извор: Викиновости


17. april 2012.
Hag/ Holandija (Beta) -Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je u utorak pred Haškim tribunalom da nije kriv po dopunjenoj trećoj optužnici za nepoštovanje suda i rekao je da mu je zdravlje svakog dana sve gore, jer zapadne obaveštajne službe nastavljaju da ga „postepeno ubijaju“.

Šešelj je zatražio i da mu pretresno veće dozvoli da uoči izbora u Srbiji, zakazanih za 6. maj, omogući da održi konferenciju za štampu za srpske medije putem video veze.

„Ja se izjašnjavam da nisam kriv“, rekao je Šešelj pošto ga je sudija Stefan Treksel upitao kako se izjašnjava o krivici po proširenoj optužnici.

Optužnica je dopunjena navodom da je Šešelj odbio da postupi po nalogu raspravnog veća od 3. novembra 2011. godine i sa svoje internet stranice ukloni knjige i dokumente u kojima otkriva identitete zaštićenih svedoka iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Šešelj je taj nalog Tribunala izjednačio sa nalogom da uništi svoje knjige što, kako je naglasio, „nikada neće učiniti“.

Uporedjujući sebe sa Đordanom Brunom i Galileom Galilejem, Šešelj je kazao da između „rimokatoličke inkvizicije“ i Haškog tribunala „nema nikakve razlike“ i da se od vremena inkvizicije „nije desilo da jedan autor odgovara za veći broj knjiga“.

„Ja svojih knjiga neću da se odreknem niti da ih uništim, a njihovo skidanje sa interneta značilo bi uništenje“, podvukao je Šešelj.

Optuženi je zatražio izuzeće sudije O Gon Kvona (O-gon Kwon), tvrdeći da je Kvon potvrdio „lažnu optužnicu“ protiv njega za ratne zločine i zatim bio u većima koja su ga dva puta „protivzakonito“ osudila na 15 i 18 meseci zbog nepoštovanja suda.

Šešelj je tvrdio i da je Tribunal „nenadležan“ da mu sudi zato što nije osnovan na legalan način.

Извор[уреди]