Zapad bombarduje Libiju, Gadafi preti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. март 2011.
Триполи/ Либија , (Beta-AFP) - Međunarodna koalicija bombardovala je u nedelju ujutro Libiju iz vazduha i sa mora, uključujući i glavni grad Tripoli, na šta je libijski vođa Muamer Gadafi uputio pretnje da će pretvoriti Sredozemlje u "borbeno polje".

Koalicija na čelu sa SAD, Francuskom i Britanijom u subotu je na osnovu rezolucije UN i uz podršku arapskih zemalja, prešla u ofanzivu da bi zaustavila represiju nad pobunjenicima koji su ustali protiv Gadafijevog režima 15. februara.

Vašington i London su ispalili više od 110 Tomahavk raketa sa brodova i podmornica od subote u 20.00 po centralnoevropskom vremenu na više od 20 ciljeva u Libiji, uključujući na sisteme antiraketne odbrane i strateške komunikacijske čvorove, sve na libijskoj mediteranskoj obali.

Intervencija kojom se koordinira iz američkog štaba u Nemačkoj počela je vazdušnim napadom Francuske na vozilo Gadafijevih snaga u 17.45, to je bio prvi napad posle zelenog svetla UN u četvrtak da se može pribeći sili da bi se zaštitilo civilno stanovništvo.

Učestvovali su i britanski lovci Tornado koji su ispalili krstareće rakete "stormšedou" .

Prema okvirnom bilansu iz libijskih zvaničnih izvora 48 ljudi je poginulo a 150 je povređeno u tim napadima, od čega 26 u Tripoliju.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg