Zabrinutosti zbog izmena zakona o nasleđivanju trona

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. januar 2013.
London/ Ujedinjeno Kraljevstvo (Beta-AFP) Dete princa Vilijama i njegove supruge Kejt još nije rođeno, a nova pravila o nasleđivanju trona koja će biti primenjivana na budućeg naslednika ili naslednicu već izazivaju nezadovoljstvo establišmenta.

Princ Čarls je ove sedmice izrazio zabrinutost koju dele i crkveni zvaničnici i članovi Doma lordova, kad je reč o posledicama zakona na monarhiju i Anglikansku crkvu.

Prema izmenama koje parlament treba da usvoji 22. januara, dete Vilijama i Kejt moglo bi da nasledi tron bez obzira na pol. Do sada je žensko dete moglo da postane monarh samo ako nema brata, što je upravo slučaj kraljice Elizabete Druge.

Kraljica je nedavno saopštila da će sva dece Vilijama i Kejt dobiti titulu princa i princeze, a ne samo najstariji sin kao što je do sada bio slučaj.

Lideri zemalja Komonvelta prihvatili su 2011. godine te izmene što je bilo, kako podseća Frans pres, mnogo pre vesti o Kejtinoj trudnoći koja je obelodanjena u decembru 2012. godine.

Najveću zabrinutost izaziva mogućnost da naslednik trona ubuduće može da se oženi ili uda za katolika što je do sada bilo zabranjeno bez prethodne promene vere. Ta zabrana potiče još iz 16. veka i ne predviđa šta se događa u slučaju drugih religija poput islama ili judaizma.

Kako ukazuje AFP, problem sa tom reformom jeste što otvara mogućnost da dete koje je gajeno kao katolik, nasledi tron, što je zabranjeno jer je monarh vrhovni poglavar Anglikanske crkve i "branilac vere".


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg