Пређи на садржај

Wiki Loves Monuments 2012, foto-konkurs na globalnom nivou

Извор: Викиновости


25. август 2012.
Beograd/ Srbija (WLM) - U ovom velikom svetskom takmičenju više od 10.000 volontera će dodati na Vikipediju stotine hiljada fotografija pod slobodnom licencom tokom meseca septembra.

Vikipedijanci širom sveta spremaju se za učešće u velikom foto-konkursu, „Wiki Loves Monuments 2012“. Na hiljade dobrovoljnih učesnika iz 35 zemalja će od 1. do 30. septembra slati svoje fotografije spomenika kulture, znamenitih mesta, prostornih kulturno-istorijskih celina i arheoloških nalazišta, čime će stotine hiljada fotografija nepokretnih kulturnih dobara biti objavljeno pod slobodnom licencom u Vikimedijinoj ostavi (Wikimedia Commons).

S početkom u Holandiji 2010. godine, a nakon značajnog uspeha „Wiki Loves Monuments 2011“ prethodne godine – kada je 5.000 fotografa iz 18 zemalja poslalo više od 168.000 fotografija – u ovogodišnjem takmičenju će učestvovati skoro dvostruko veći broj zemalja, od kojih neke, uključujući Srbiju, i po prvi put. Takmičenje organizuju volonteri iz Vikimedijinih lokalnih ogranaka i priznatih udruženja, a pobedničke fotografije konkursa na nacionalnom nivou će biti razmatrane od strane internacionalnog žirija krajem oktobra. Prvih deset najboljih međunarodnih fotografija, kao i krajnja pobednička fotografija – najbolja od najboljih, biće proglašene početkom decembra.

Fotografije svetskih kulturnih dobara, javno dostupne i slobodne za korišćenje

Fotografije koje učestvuju u konkursu biće poslate pod slobodnom CC-BY-SA licencom na popularnu online enciklopediju Vikipediju i mnoge od njih biće korišćene u tamošnjim člancima. Zbog mogućnosti koje pružaju slobodne licence, svako će biti slobodan da upotrebljava ove fotografije u bilo koju svrhu, dok god one ostaju pod istom slobodnom licencom.

Jedna od pobedničkih fotografija „Wiki Loves Monuments 2011“ takmičenja, koja prikazuje manastir u blizini Bukurešta u Rumuniji.

Inicijator i jedan od osnivača Wiki Loves Monuments takmičenja 2010. Godine, Lodevajk Gelauf, izjavio je: „Postoje milioni istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta, a ipak, za mnoge od njih na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje. Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. „Wiki Loves Monuments“ pruža način pomoću koga volonteri širom sveta mogu da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i, putem Vikipedije, sa svima podele ove slike.“

“Wiki Loves Monuments 2012” u Srbiji

Ove godine Srbija po prvi put učestvuje u svetskom „Wiki Loves Monuments“ takmičenju, sa zvaničnim spiskom od oko 2400 nepokretnih kulturnih dobara koje je moguće fotografisati. Sve informacije o WLM takmičenju u Srbiji - pravila učešća, linkove do spiskova kulturnih dobara na Vikipediji, kao i uputstvo za slanje fotografija, mogu se naći na wlm.wikimedia.rs. Na tom sajtu može se preuzeti i „Wiki Loves Monuments“ aplikacija za mobilne telefone, pomoću koje će učesnici takmičenja biti u mogućnosti da pošalju svoje fotografije direktno putem mobilnog telefona.

Glavna nagrada
Foto – tura po Hong Kongu

Najboljih deset, kao i glavna pobednička fotografija, biće objavljene početkom decembra. Pobednik će osvojiti foto – turu po Hong Kongu za vreme skupa „Wikimania 2013“, godišnjeg okupljanja Vikipedijinih urednika, fotografa i saradnika. Dalje informacije o nagradama mogu se naći na zvaničnom sajtu WLM takmičenja www.wikilovesmonuments.org.

Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Новинар Викиновости Лале