Пређи на садржај

Wiki Loves Monuments - Serbia 2013.

Извор: Викиновости

Слика: Lusitana.

3. август 2013.
Србија -  (WLM) - Србија ове године по други пут учествује у великом светском „Wiki Loves Monuments“ фото-конкурсу, у Србији је иначе ова глобална манифестација организованом од стране Викимедије Србије. Током месеца септембра учесници треба да шаљу своје ауторске фотографије непокретних културних добара Србије под „Creative Commons“ слободном лиценцом на Викимедијину мултимедијалну оставу.

„Wiki Loves Monuments“ је фото-конкурс који се одржава на глобалном нивоу од 1. до 30. септембра, а организују га локални огранци Викимедије, почев од 2010. године у Холандији.

Циљ овог такмичења је подстицање људи да сликају непокретна културна добра и да их поставе на интернет под „Creative Commons“ лиценцом, како би омогућили другима слободан приступ и располагање овим фотографијама и поделили их са светом. На овај начин обогаћује се мултимедијална база непокретних културних добара, којих у Србији има заведених око 2.400, засада.

О успеху овог пројекта говори податак да су 2012. године у њему учествовале чак 33 земље и прикупљено је више од 350.000 фотографија. Више информација се може наћи на званичној WLM презентацији: „Wiki Loves Monuments“

Учествовати може свако, без икаквих трошкова и без обзира на занимање, старост, пол, расу и религију. Искористи прилику, забави се и допринеси својој глобалној заједници. Зато, зграби фотоапарат и крећемо!

Учешће Србије

Ове године Србија је по други пут учествовала на овом светском „Wiki Loves Monuments“ такмичењу, са званичним списком од око 2.400 непокретних културних добара које је могуће фотографисати.

На прошлогодишњи конкурс који је трајао од 1. до 30. септембра пристигло је 3.753 фотографија, од стране 153 аутора и на то утрошено је 11.300,5MB простора. У конкуренцији 36. земаља Србија је на 22. месту по броју послатих фотографија. Овај резултат је вредан спомена рачунајући број становника у Србији и осталим земљама учесницама. Први су били убедљиво Пољаци са 51.412 послатих фотографија.

Избор фотографија

Све фотографије које ће пристизати на конкурс, пажљиво ће бити прегледане и оцењене од стране стручног жирија. Фотографије ће се оцењиваће на основу следећих критеријума:

  1. .Техничке карактеристике (оштрина, употреба осветљења, перспектива, боје, резолуција...)
  2. .Оригиналност
  3. .Енциклопедијска вредност за Википедију
Овогодишњи координатор WLM пројекта је Бранко Жујковић, а ближе информације, како се укључити у конкурс и корак по корак упутства можете наћи овде Wiki Loves Monuments Serbia.

Прошле године чланови стручног жирија су били Драгољуб Замуровић (архитекта и професионални фотограф), Горан Малић (ликовни уметник-фотограф), Милош Јуришић (фотограф у Музеју науке и технике у Београду), Ласло Варга (уредник Викиновости) и Тамара Петровић (архитекта и координатор WLM пројекта у Србији).

Прво место: Црква светог апостола Петра и Павла код Новог Пазара Слика: Pavle Marjanovic.Прво место: Црква светог апостола Петра и Павла код Новог Пазара
Слика: Pavle Marjanovic.

Друго место: Подземље Петроварадинске тврђаве Слика: Aleksandar Miskov.Друго место: Подземље Петроварадинске тврђаве
Слика: Aleksandar Miskov.

Треће место: Споменик кнезу Михаилу Слика: Krumb77.Треће место: Споменик кнезу Михаилу
Слика: Krumb77.


Извор[уреди]

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Новинар Викиновости Лале