Vučurević želi da mi se sudi u BiH

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. септембар 2011.
Бања Лука/ Босна и Херцеговина (Beta)- Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević želi da se protiv njega održi sudski proces u BiH, odnosno Republici Srpskoj, na kojem bi, kako je rekao, pobio sve optužbe koje ga terete za počinjene ratne zločine na području Dubrovnika.

Vučurević je kazao da se ne boji hapšenja niti bilo kog pravednog suda, ali da bi "pre u zemlju" nego da mu bude suđeno u Dubrovniku.

"Sudovi u Srbiji požurili su da me što pre pošalju u Dubrovnik. Tada sam video da se treba spašavati, pa sam otišao kući, a ne pobegao", rekao je Vučurević na konferenciji za novinare u Trebinju.

On je naveo da je u Srbiji "bio talac zbog pogodbe na relaciji (predsednik Srbije Boris) Tadić - (hrvatska premijerka Jadranka) Kosor i kolateralna šteta tih odnosa", dodajući da je to "pravi razlog za donošenje odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj".

Ratni gradonačelnik Trebinja u subotu je prebegao iz Srbije u RS. On je u Srbiji bio u ekstradicionom pritvoru koji je pokrenut nakon što su Hrvatska i BiH zatražile njegovo izručenje. Uhapšen je u Srbiji 4. aprila na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska, tereteći ga za granatiranje Dubrovnika.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg