Vojvođanska svojina uslov za zakon

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу9. септембар 2011.
(Beta) - Savez vojvođanskih Mađara neće glasati za predloženi zakon o železnici u Skupštini Srbije, ako ne budu prihvaćeni amandmani kojima bi se utvrdilo da deo železničke infrastrukture bude u svojini Vojvodine, izjavio je u petak u Beogradu poslanik SVM Balint Pastor.

Vlada Srbije nije prihvatila amandmane SVM i Lige socijaldemokrata Vojvodine kojima traže prava nad delom železnice u Vojvodini.

Pastor je međutim u skupštinskoj raspravi apelovao da u danu za glasanje oni budu prihvaćeni, inače SVM ne može „asistirati prihvatanju zakona koji je u ekonomskom smislu štetan za interese građana pokrajine“.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić odgovorio je da je železnica jedinstven saobraćajni sistem čija infrastruktura je u javnoj svojini i da je „tehnološki nemoguće da ima pet gazda“.

U njegovu odbranu su stali i poslanici Srpske radikalne stranke, uz komentar da SVM nema pravo da traži svojinu na teritoriji Vojvodine.

SVM je amandmanima zatražila da veći deo infrastrukture u Vojvodini - osim Koridora 10, pređe u vlasništvo pokrajine, i da se omogući da Vojvodina osnuje privredno društvo koje bi upravljalo tom železničkom infrastrukturom.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg