Пређи на садржај

Vikimanija 2013. u Hong Kongu

Извор: Викиновости

18. avgust 2013.
Hongkong/ Kina

Vikimanijaci na jednoj od pauza za kafu

Vikimanija je godišnje okupljanje pokreta Vikimedije. Sa svih strana sveta, osobe zainteresovane za projekte Fondacije Vikimedija (Wikimedia Foundation) se okupe na nekoliko dana i uživo razmenjuju iskustva, obučavaju jedni druge ili se prosto provode u društvu zaluđenika u iste stvari. Ove godine je održana po deveti put, a mesto održavanja je bio Hong Kong.

Po obliku, Vikimanija je konferencija, mada ne preterano formalna - svaki dan ima svoje uvodno predavanje, nakon čega kreću radionice, predstavljanja projekata, novosti i tzv. “lightning talks” - brza predavanja od 5-10 minuta, gde zavisno od glasnoće aplauza, govornik može da dobije dodatne minute za svoje predavanje.

Sama konferencija se odvijala na honkoškom Politehničkom univerzitetu. Prvog dana, nakon ceremonije otvaranja i pozdravnog govora Danijela Laija, CIO-a honkoške vlade, slušali smo predavanje Makoto Okamota o projektu saveMLAK (korišćenje wiki softvera kao platforme za organizovanje pomoći muzejima, bibliotekama, arhivama i kominkanima [društvenim centrima] pogođenim cunamijem 2011. godine). Kao što je običaj, uvodno predavanje prvog dana je završeno obraćanjem Džimija Velsa „The State of Wiki” iliti „Stanje Vikija”, u kojem osnivač Vikipedije pravi rekapitulaciju perioda od prethodne Vikimanije i priča o (nekim) planovima za naredni period.

Uvodno predavanje drugog dana naslovljeno „Jedan internet, dva sistema“ dao je Čarls Mok, jedan od osnivača Internet društva Hong Konga, u kojem je upoređivao raširenost, način korišćenja i (ne)cenzurisanost interneta u Hong Kongu i ostatku Kine.

Poslednjeg dana konferencije glavni predavač je bila Sju Gardner, odlazeći izvršni direktor Fondacije Vikimedija, nakon čega je sledio Q&A blok sa Odborom poverenika Vikimedije, glavnim upravnim telom Fondacije, a zatvoreno je opraštanjem članova odbora i zaposlenih Fondacije od Sju.

Glavni sadržaj konferencije činila su 7-8 predavanja/radionica različitog trajanja koja su se dešavala uporedo u svakom trenutku (uključujući i “lightning talk”), a ove godine su i pauze za ručak/kafu bile popunjene “sastancima” tj. okruglim stolovima na različite teme, gde su zainteresovani mogli da čuju i/ili razmene iskustva sa drugim Vikimedijancima.

U skladu sa kulturom predavača, teme radionica i predavanja su bile šarolike. Kao i uvek, bile su neke „velike teme“ koje su interesovale veći broj Vikimanijaka i imale više radionica koje su neposredno ticale nekog aspekta istih. Jedna od njih je GLAM („galleries, libraries, archives, and museums“ - galerije, biblioteke, arhive i muzeji), druga je odnos Fondacije i zajednice (bilo na pojedinačnim projektima, bilo sa različitim pridruženim organizacijama, ili tehnički manje razvijenim/siromašnim regionima: Bliski Istok, Afrika i “globalni jug” uopšte), transparentnost rada Fondacije prema zajednici, te angažovanje novih i zadržavanje starih urednika.

Treća „velika“ celina (koja se u pojedinim aspektima prepliće sa drugim oblastima) jesu tehničke novosti koje Fondacija planira u bližoj ili daljoj budućnosti, ili koje su nastale relativno skoro i nisu još uvek poznate mnogim članovima zajednice. Najveća novost je novi editor članaka (tzv. VisualEditor), koji treba da donese WYSIWYG uređivanje na Vikimedijine projekte, a koji je trenutno u beta fazi na projektima. Druga značajna tehnička novost je Tool Labs - infrastruktura virtuelnih mašina koja omogućava zainteresovanim Vikimedijancima da na serverima Fondacije pokreće alatke koje olakšavaju/automatizuju različite poslove na projektima Vikimedije i/ili razvijaju ekstenzije za Mediawiki softver (koji pokreće Wikipediju i druge projekte).

Budući okupljanje (jednog dela) zajednice, Vikimanija se nije sastojala samo od predavanja i radionica. Žurka dobrodošlice je održana u Sky100, opservacionoj platformi Međunarodnog trgovačkog centra, najviše zgrade u Hong Kongu, sa pogledon na luku Viktorija i pregledom 360 stepeni panorame.

Po ustanovljenoj tradiciji Vikimanije, žurka zatvaranja Vikimanije se odvila u nešto neformalnijem okruženju, na plaži Shek O.


Dodatni resursi[уреди]

Budući događaj Vikimedijanske zajednice, mnoge stvari vezane za Vikimaniju su dostupne i na netu, pod CC licencama ili u javnom vlasništvu. Navodimo samo neke:

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Бранислав Јовановић