Пређи на садржај

Većina poslanika smatra da Euleks nema kapacitet za istragu

Извор: Викиновости


17. фебруар 2011.

Beograd / Srbija (Beta) - Euleks nema kapaciteta da sprovede punu istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i u tom procesu je neophodno šire učešće međunarodne zajednice, stav je većine poslaničkih grupa u Skupštini Srbije.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je novinarima u Skupštini da Srbija „nema ništa protiv toga da Euleks bude uključen u istragu trgovine ljudskim“ organima, ali i podsetila na činjenicu da Euleks nema nadležnost da sprovodi istragu na teritorijama drugih država.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić je rekao da je i Dik Marti „posumnjao u sposobnost Euleksa da sprovede istragu“ i istakao da „vlast u Srbiji nema nikakav predlog za rešavanje tog problema“.

Ivan Andrić iz LDP-a kazao je da istraga o trgovini ljudskim organima „prevazilazi nadležnost Euleksa“ i naveo da nije moguće da se taj međunarodni organ samostalno bavi istragom, s obzirom na to da „nema mehanizam zaštite svedoka“.

S druge strane, Riza Halimi iz poslaničkog kluba manjina smatra da je Euleks u stanju da istraži navode iz Martijevog izveštaja jer se i u prošlosti bavio istraživanjem teških ratnih zločina. Halimi je, međutim, dodao da bi ipak trebalo proširiti kapacitete Euleksa, s obzirom na to da bi istraga podrazumevala aktivnosti i na teritoriji Albanije.

Извор[уреди]