Ubistvo Bin Ladena nije kraj borbe protiv terorizma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. мај 2011.
Београд-  (Beta) - Profesor Zoran Dragišić i komentator dnevnog lista Politika Boško Jakšić ocenili su u ponedeljak da ubistvo vođe terorističke organizacije Al Kaida Osame bin Ladena predstavlja veliki uspeh američkih obaveštajnih službi, ali da to ne znači i kraj borbe protiv terorizma.

„Al Kaida će pokušati da brutalnim terorističkim akcijama pokaže da je još živa“, rekao je Dragišić agenciji Beta, i ukazao da tu terorističku organizaciju posebno opasnom čini njena fleksibilnost i postojanje velikog broja ćelija po svetu koje između sebe i nemaju posebnu vezu osim ideološke.

Dragišić je upozorio i na opasnost od jačanja islamskog ekstremizma nakon ubistva vođe terorista. „Osama bin Laden je već mit i sada će otići u legendu za one koji ga podržavaju. Potrebno je pokrenuti realnu medijsku kampanju da se pokaže da je on bio opasan zločinac, a ne borac za interese muslimana i da su njegove akcije bile protivne principima islama“, rekao je Dragišić.

Boško Jakšić ocenio je da je ubistvo vođe Al Kaida Osame bin Ladena „nesumnjivo veliki uspeh, ali da ono ne znači i uništenje“ te terorističke organizacije.

„Koliko zaslugom Bin Ladena, a toliko i ponašanjem administracije Džordža Buša, ta organizacija je prerasla u jedan ideološki pokret sa veoma razgranatom mrežom ćelija koje nezavisno funkcionišu od Magreba, preko Arabijskog poluostrva i Iraka, pa sve do Avganistana“, rekao je Jakšić agenciji Beta povodom ubistva najtraženijeg teroriste u svetu.

Jakšić, dugogodišnji dopisnik Politike sa Bliskog istoka, smatra da će teroristička organizacija Al Kaida pokušati da uzvrati kada se oporavi od šoka zbog smrti vođe. „Treba očekivati da će rukovodstvo Al Kaide pokušati da uzvrati kada se oporavi od šoka, ali gde, kada i kako, to ne možemo da predvidimo“, dodao je Jakšić.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg