U Grčkoj suzbijeni požari, ali ne i kritike

Извор: Викиновости


28. август 2009.
Atina/ Grčka

Grčki pilot izgubio je život u četvrtak (27. avgust), kada se njegov avion srušio tokom napora da se obuzda požar na jonskom ostrvu Kefalonija. Avion je bio među nekoliko desetina letelica upućenih da se bore sa velikim požarima koji su opustošili delove Grčke, većinom u blizini Atine.

Pukovnik Stergios Kotulas, 55, upravljao je zastarelim Dromaderom PZL-M-18 koji je imao, kako se izveštava, preko 4.700 sati letenja. To je prvi smrtni slučaj u zemlji ove godine vezan za požare, a dolazi usred tekuće kontroverze oko toga da li se grčka vatrogasna flota adekvatno finansira i održava.

Premijer Kostas Karamanlis i predsednik Karolos Papuljas izrazili su svoju žalost i saučešće porodici pilota, rekavši da je on izgubio život pokušavajući da izvrši težak zadatak. U međuvremenu, opoziciona Panhelenska socijalistička stranka (PASOK) oštro je kritikovala politiku za koju kaže da je odgovorna za talas požara.

"Požari u 2009. moraju da postanu crvena linija za državu i za građane", rekao je lider PASOK-a Jorgos Papandreu. "Ove najnovije katastrofe treba da označe kraj ere i razvojnog modela koji govori da će se sve što ne postane cement pretvoriti u pepeo".

Požari koji su izbili pre više od nedelju dana u oblastima severno od Atine sada su uglavnom suzbijeni. Ranije ove nedelje Karamanlis je posetio glavnu vatrogasnu bazu u Elefsini kako bi se zahvalio ekipi. Njegova vlada zahvalila se stranim zemljama -- uključujući Kipar, Francusku, Italiju i Tursku -- koje su pomagale ta nastojanja.

Snabdevanje strujom obnovljeno je u većini oblasti, a saobraćaj se ponovo odvija nesmetano jer su otvoreni putevi koji su bili pogođeni požarima.

Posledice će se, bez obzira na sve, osećati još dugo vremena. To predstavlja dodatni pritisak za Karamanlisovu vladu koja u parlamentu ima većinu od samo jednog glasa i sada se brani od optužbi vezanih za nekompetentnost i nemar. Mnogi vatrogasni avioni u ovoj operaciji bili su isti kao oni iz 2007, kada je veliki broj ljudi izgubio život u kobnim požarima širom zemlje.

Pored toga, mnogi od aviona su stari nekoliko decenija, a kritičari kažu da su zastareli i opasni za letenje. Pad aviona u četvrtak bio je navodno izazvan tehničkim kvarom.

Svaki put kada izbije talas požara, on promeni životnu sredinu tako da budući požari postaju još izgledniji. Prema rečima eksperata, katastrofa od ovog leta povećaće prosečnu temperature u centru Atine za skoro jedan stepen Celzijusa u narednih nekoliko godina. Neke od šuma koje su izgorele ne mogu da se podmlade.

Извор[уреди]