U BIH uhapšen Srećko Kestner, povezan s duvanskom mafijom

Извор: Викиновости


3. avgust 2012.
Sarajevo-  (Beta) Policija BiH uhapsila je Srećka Kestnera, osumnjičenog za učešće u takozvanoj duvanskoj aferi, potvrđeno je u petak za agenciju Beta u Sudu u BiH.

On je uhapšen 31. jula na graničnom prelazu Gradiška i sada je u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu, rekao je Betin izvor.

Kestner, crnogorski državljanin, uhapšen je po poternici nemačkog Interpola zbog prekršaja zakona o trgovinskim poslovima. Isti dan je predat u nadležnost Suda BiH koji mu je 1. avgusta odredio ekstradicioni pritvor od 18 dana, rekla je za agenciju Beta portparolka Suda BiH Aida Delić-Glavaš.

Crnogorski mediji ranije su objavili da je Kestner bio zaštićeni svedok u sudskom procesu koji je pred Specijalnim sudom u Beogradu vođen protiv duvanske mafije.

List Dan ranije je objavio da je Kestner bio jedna od glavnih karika u švercu cigareta iz Crne Gore u Italiju, a da je kasnije odlučio da javno progovori o tim poslovima.

U ispovesti za zagrebački Nacional 2001. godine, Kestner je rekao da je glavni organizator šverca cigaretama na Balkanu bio Stanko Subotić Cane, ali je za učešće u tim nelegalnim radnjama optužio i tadašnjeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, kao i pokojnog srpskog premijera Zorana Đinđića.

Kestner je tada rekao da su se do 1994. glavni tranzitni poslovi obavljali preko Makedonije, a da je taj posao kontrolisao Danče Šuturkov iz kompanije "Makedonija tabak".

Po njegovim rečima, biznis je kasnije prebačen u Crnu Goru i u posao se uključio Stanko Subotić Cane.


Izvor[уреди]