Пређи на садржај

Turska vojska: Reforme ne smeju da poremete jedinstvo

Извор: Викиновости


26. август 2009.
Ankara/ Turska

Turska vojska podržava napore za rešavanje kurdskih pitanja u zemlji, ali se protivi dijalogu sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK), rekao je u utorak (25. avgusta) načelnik Generalštaba Turske vojske.

"Važno je da država preduzme neophodne mere na ekonomskom, sociokulturnom i međunarodnom polju," rekao je general Ilker Basburg u zvaničnom saopštenju objavljenom na internet strani generalštaba. On je međutim naglasio da vojska "neće uzimati učešće u bilo kakvim aktivnostima koje bi mogle rezultirati kontaktom sa tom terorističkom organizacijom ili njenim pristalicama".

On je takođe rekao da ne treba preduzimati bilo kakve mere koje bi podrile jedinstvo Turske. Prema ustavu, rekao je on, Turska je "jedna, nepodeljena država" i njen jezik je turski.

Sloboda debate ne bi trebalo da obuhvata teme "koje bi ugrozile postojanje države ili otvorile vrata polarizaciji i podeli zemlje", insistirao je general.

Saopštenje je objavljeno u trenutku kada se turska vlada trudi da ubrza sveobuhvatne reforme usmerene na okončanje višedecenijske pobune PKK. Ta separatistička grupa koju EU i Sjedinjene Države, kao i Ankara, smatraju terorističkom organizacijom, vodi kampanju nasilja od 1984, a preko 40.000 osoba je izgubilo život u tom procesu.

Premijer Redžep Tajip Erdogan i njegova vladajuća Partija pravde i razvoja nadaju se da će umanjiti sklonosti ka PKK-u povećanjem prava i mogućnosti za turske Kurde. Mada nisu objavljeni bilo kakvi konkretni detalji vladinog plana, njime će se, kako se izveštava, ublažiti ograničenja upotrebe kurdskog jezika i izmeniti zakoni protiv terorizma koji su u prošlosti korišćeni da se hapse deca koja su bacala kamenice na policiju.

Prema pisanju dnevnika Zaman, Erdoganova administracija traži način da reši kurdske probleme unutar unitarne strukture države. Međutim, čini se da je za sada uhvaćena između turskih nacionalista koji kažu da su predložene reforme ustupak teroristima i onih koji zastupaju kurdsku stranu i smatraju reforme neadekvatnim.

Lider opozicione Republikanske narodne partije u ponedeljak je oštro kritikovao vladin plan, rekavši da će se njime postaviti osnove za podelu Turske po etničkim linijama. "Čak su i mišljenja izneta u sklopu ovog procesa uticala na Tursku na negativan način", kaže Deniz Bajkal.

Desničarska Stranka nacionalističkog pokreta otišla je još dalje optužujući vladu za "izdaju".

"Jasno je kao dan da je premijerov projekat… usmeren na ispunjavanje, korak po korak, zahteva etničkih separatista," saopštila je stranka prošle nedelje tvrdeći da iza plana stoje Sjedinjene Države i irački Kurdi.

Prokurdska Stranka demokratskog društva je u međuvremenu optužila vladu za nedostatak političke volje za reforme. "Umesto da brani demokratska prava Kurda koja su im poricana 80 godina, vlada zauzima bojažljiv i kukavički pristup... u dosluhu sa nepravednim stavom opozicije," navodi se u saopštenju DTP.

Ta stranka, koja se suočava sa mogućom zabranom zbog navodne povezanosti sa PKK, insistira na autonomiji na jugoistoku gde uglavnom žive Kurdi, kao i na amnestiji za članove PKK, a vlada kaže da su ti zahtevi neprihvatljivi.

Извор[уреди]