Пређи на садржај

Турски премијер добија право блокаде интернет сајтова

Извор: Викиновости
Цензура у Турској
Слика: Gezginrocker.

21. јануар 2015.
Анкара/ Турска (Beta) - Премијер Турске и било који министар могли би да, без судске дозволе, добију право блокаде сваког вебсајта.

Основа за то би била широка дефиниција „заштите јавног реда“, на основу амандмана поднетог у последњи час на један закон који се разматра у турском парламенту, пише у уторак лист Хуријет.

По амандману на предлог новог закона о задужбинама и удружењима, премијер и министри моћи ће од Управе за телекомуникације (ТБ) да затраже да у року од четири сата затвори било који сајт, позивајући се на националну безбедност, заштиту јавног реда или спречавање злочина.

Амандман је поднела владајућа „Партија правде и развоја“, наводи Хуријет.

Захтев премијера или министра биће довољни да ТБ хитно поступи, и то тако што ће блокирати приступ сајту или уклонити спорну садржину са интернета у име „заштите права на живот, заштите људских живота и имовине, националне безбедности, јавног реда, спречавања злочина или заштите јавног здравља“.

Сајтови ће бити блокирани најкасније за четири сата пошто одлука буде достављена ТБУ. Мере ће трајати док спорни садржаји не буду уклоњени.

Извор[уреди]