Tužilaštvo traži dva suđenja Mladiću

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


17. август 2011.
Хаг-  (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je predlog da se bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sudi u dva odvojena postupka, prvo po optužnici za genocid u Srebrenici, a zatim za progon nesrba širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.

Tužilaštvo je zatražilo da važeća jedinstvena optužnica protiv Mladića bude podeljena na dve i da budu održana dva suđenja, navodi se u podnesku koji je objavljen u sredu.

Važećom optužnicom, Mladiću se u dve tačke na teret stavljaju genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici, kao i genocid nad nesrbima u još osam bosanskih opština, zatim progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.

Po predlogu tužilaštva, optužnica za genocid u Srebrenici bila bi izdvojena, a Mladiću bi u prvom procesu bilo suđeno po njoj.

Taj predlog glavni tužilac Serž Bramerc obrazložio je neophodnošću da se, budući da je Mladić uhapšen na kraju mandata tribunala, osigura zadovoljenje pravde, naročito zbog žrtava, time što će suđenje početi što je pre moguće.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg