Пређи на садржај

Svedok o ubistvu oca i jos 150 Muslimana

Извор: Викиновости


9. jul 2012.
Hag/ Holandija (Beta) Prvi svedok optužbe Elvedin Pašić opisao je u ponedeljak na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu kako su njegov otac, stric, rođaci i još oko 150 Muslimana nestali u rukama bosanskih Srba u jesen 1992. u selu Grabovica kod Kotor-Varoši.

Prema optužnici protiv Mladića, srpske snage ubile su 3. novembra 1992. "izvestan broj Muslimana u školi u Grabovici i okolini".

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), general Mladić optužen je za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština u BiH; genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Pašić koji je u jesen 1992. imao 14 godina, svedočio je da je oca i rođake poslednji put video dan pre nego što su ubijeni, kada su se, sa grupom 200 civila proteranih iz sela Hrvaćani, predali srpskim vojnicima.

"Budući da sam bio tamo te noći, nemam dileme da su oni svi ubijeni", izjavio je Pašić, pokušavajući da zadrži suze koje su često prekidale njegov iskaz.

Suđenje Mladiću, koji je mirno i bezizražajno pratio prvo svedočenje, nastavlja se u utorak popodne.


Izvor[уреди]