Tripoli u rukama pobunjenika, borbe kod Gadafijevog sedišta

Извор: Викиновости


22. август 2011.
Триполи-  (Beta) - Po izveštajima AP i BBC-ja libijski pobunjenici od ponedeljka ujutro drže pod kontrolom najveći deo Tripolija i na glavnom gradskom trgu euforično slave pobedu nad režimom Moamera Gadafija, za kojeg se ne zna gde se nalazi.

Kako javlja američka agencija Asošijeted pres (AP), žestoke borbe se vode kod Gadafijeve rezidencije Bab Al-Azizja, nakon što su rano jutros, prema rečima pobunjenickog portparola iz tog prostranog kompleksa izašli tenkovi i otvorili vatru.

Izveštač agencije AP, koji je zajedno sa ostalim stranim novinarima smešten u obližnjem hotelu Riksos, javio je da su se odatle jutros više od pola sata čule snažne detonacije i paljba iz vatrenog oružja.

U delovima grada i dalje postoje džepovi otpora, a u međuvremenu, kako javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC), pobunjenici su centralni Zeleni trg - jedan od simbola Gadafijeve 42-godišnje vladavine - preimenovali u „Trg mučenika“.

Gadafi je preko državne televizije ogorčeno pozivao Libijce da brane njegov režim, a u međuvremenu pobunjenici su saopštili da su zarobili dva njegova sina, Seifa Al-Islama i Mohameda.

Извор[уреди]