Пређи на садржај

Teslina vizija Interneta

Извор: Викиновости


'6. jul 2012.'
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Od 9. do 13. jula, u saradnji sa Galerijom "O3one", Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) i Muzej Nikole Tesle organizuju izložbu "Teslina vizija Interneta". Izložba se održava povodom 10. jula, rođendana Nikole Tesle, američkog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih umova 20. veka.

Nikola Tesla je u svom projektu "Svetski sistem" iz 1900. godine, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Potom je 1908. to konkretnije opisao časopisu "Wireless Telegraphy & Telephony", u članku "The Future of the Wireless Art". Njegovo kasnije predviđanje budućnosti komunikacija iz 1909. za "New York Times", koje je preneo časopis "Popular Mechanics" u članku "Wireless of the future", neki proizvođači mobilnih telefona poslednjih par godina koriste kao Teslinu viziju pojave pametnih mobilnih uređaja.

Ipak, kada se sveobuhvatnije sagleda šta je Tesla pisao i govorio početkom 20. veka, zaključak je da njegove reči više govore o tehnologiji današnjice koja objedinjuje sve aspekte komunikacije i prenosa informacija, a to je upravo Internet, bez obzira na konkretni uređaj putem koga se to odvija. Ideja izložbe "Teslina vizija Interneta" je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno - bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona. To je postignuto uporednom infografikom Teslinih vizionarskih reči i starih fotografija tehnike iz Teslinog vremena - na jednoj strani, a na drugoj strani opisom informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice čiju okosnicu čini upravo Internet.

Autor projekta "Teslina vizija Interneta" je Lazar Bošković, multimedijalni stvaralac iz Beograda, a projekat pored izložbe zasada obuhvata i internet sajt, sa istoimenom adresom na oba nacionalna internet domena, na kome su infografika, korisni linkovi i drugi materijali na ovu temu. Za jesen je planirana i engleska verzija projekta, kao i druge aktivnosti (okrugli sto, projekcije filmova o Tesli...). Dizajn izložbe delo je Dušana Vojnova, iz Orange studija. Otvaranje izložbe "Teslina vizija Interneta" je 9. jula, u 20.00, u Galeriji "O3one", Andrićev venac 12, u Beogradu.

Извор[уреди]