Откупљена Теслина лабораторија у Њујорку

Извор: Викиновости

8. мај 2013.
Њујорк/ САД (Beta-AP) - Група ентузијаста која је својевремено покренула акцију преко интернета и за шест седмица прикупила 1,3 милиона долара за откуп Теслине лабораторије у Њујорку, купила је у уторак ту локацију, чувену кулу у Ворденклајфу.

„Веома смо узбуђени и захвални што смо остварили наш циљ“, изјавила је председница Научног центра Тесла Џејн Алкорн.

Група коју је она предводила успела је да откупи Теслину лабораторију за 850.000 долара. У акцији прикупљања новца учествовало је 33.000 донатора из 108 држава.

Тесла је напустио лабораторију 1917. године и након тога она је годинама коришћена као постројење за производњу хемикалија за фото-индустрију и припадала је компанији Пирлес фото.

Године 1993. локалне власти донеле су одлуку да су подземне воде испод куле контаминиране кадмијумом и другим отровним елементима, због чега је било неопходно чишћење тла.

Алкорнова каже да је куповина лабораторије тек први корак и да има још много тога да се уради јер је коначан циљ групе ентузијаста окупљених око ње да на том месту подигну музеј посвећен Николи Тесли и научни центар од којег био имао користи цео свет.

За тако нешто биће потребно још 10 милиона долара. Џејн Алкорн каже да је сада први задатак да се обезбеди простор како би се онемогућило његово даље уништавање.

Тесла је рођен у селу Смиљану, у Лици, 1856. године, у тадашњем Аустроугарском царству. Студирао је у Грацу, радио у Паризу и Мађарској, пре него што се преселио у САД. У Америци је радио у тиму Томаса Едисона, од којег се касније осамосталио и постао његов велики ривал.

Теслини највећи проналасци су полифазни систем, обртно магнетно поље и трансформатор наизменичне струје. Био је један од најзаслужнијих за изградњу хидроцентрале на Нијагариним водопадима и дао велики допринос у преносу и модулацији радио-сигнала.

По њему је названа међународна јединица мере за густину магнетног флукса и то је једини српски научник по којем је нека међународна јединица добила име.

Извор[уреди]