Tadić: Nadam se početku pregovora sa EU do kraja godine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. јун 2011.
Србија -  (Beta-AFP) - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da se nada da će Evropska unija do kraja godine dati zeleno svetlo za početak pregovora Srbije za ulazak u Uniju.

„Nadam se da ćemo početkom 2012. godine dobiti datum za početak pregovora za ulazak“, (u EU) rekao je Tadić u intervjuu agenciji Frans pres.

Srbija želi isti tretman kao i Hrvatska, koja je 2004. godine dobila status kandidata za ulazak u EU i određen je datum početka pregovora za 2005, uprkos tome što tada haški optuženik i bivši hrtvatski general Ante Gotovina još nije bio uhapšen, rekao je Tadić.

Prema rečima Tadića, hapšenjem Ratka Mladića, sprovođenjem reformi u oblasti pravosuđa i borbom protiv korupcije Srbija ispunjava sve obaveze u odnosu na EU.

Upitan kako je reagovao kada je saznao da je Mladić uhapšen, Tadić je kazao da je „znao da je počela operacija slična mnogobrojnim akcijama preduzetim u poslednje dve i po godine“.

Kada je telefonom obavešten da je Mladić uhapšen, Tadić je, kako je ispričao, pomislio da je „konačno došao dan D“.

„Istovremeno sam osetio da se radi o novoj Srbiji... Ovo je nova Srbija koja ispunjava svoje moralne obaveze, što je po mom mišljenju najvažnije“, rekao je Tadić i dodao da je to bitna razlika u odnosu na skoriju istoriju Srbije i ostalih balkanskih naroda.

Tadić je rekao da će biti sprovedena istraga o tome ko je Mladiću pomagao u skrivanju i dodao da "svakog dana, svakog minuta" stižu informacije o Mladićevom skrivanju.

Predsednik Srbije je odlučno odbacio tvrdnje da su srpske vlasti znale gde je Mladić bio i takve navode nazvao "glupostima".

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg