Пређи на садржај

Svi raspoloživi potencijali za približavanje EU

Извор: Викиновости

28. јун 2010.

Novi Sad / Srbija (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedeljak u Novom Sadu da je potrebno angažovati sve državne i nacionalne potencijale kako bi se ostvarila velika dela, a najveće od njih je da Srbija konačno bude uvršćena u familiju zemalja Evropske unije.

Tadić je na proslavi slave Srpskog pokreta obnove Vidovdana rekao da je uveren da će zajednički dugogodišnji rad, koji se često odvijao u teškim vremenima i pod velikim iskušenjima i rizicima, na kraju biti uspešno završen i da će Srbija postati članica Evropske unije.

"Verujem da danas imamo demokratsko društvo, kojim možemo biti ponosni, ali možemo i dalje izgrađivati i demokratiju i nacionalne institucije, sa uverenjem da u budućnosti možemo doprineti čitavoj Evropi onim što mi imamo, našim identitetom", rekao je Tadić.

Dodao je da je želja svih da Srbija uđe u Evropu, kao i svi drugi narodi, sa svojim identitetom, a da je SPO uvek baštinio identitet srpskog naroda, ali istovremeno i poštovao identitet svakog drugog naroda koji živi na prostoru nekada Jugoslavije, a danas Srbije.

"Tako će, uveren sam, biti i u budućnosti, jer poštovanje prava drugog i tuđeg identiteta jeste pretpostavka slobode naše zemlje i našeg naroda. Ali mi ne možemo nikada odustavti od našeg identiteta i zbog toga je i nacionalni praznik Vidovdan deo naše tradicije i deo našeg identiteta u budućnosti", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je rekao da će za ostvarivanje ciljeva u budućnosti morati da se postave novi standardi ponašanja, da se izgradi i dogradi naš identitet, još više radi i bude fokusiran da se završi započeto, uz više discipline i prilježnosti.

"Sa Vukom Draškovićem se poznajem već tri decenije i verujem da ćemo se za nekoliko godina naći i moći da kažemo da smo naš posao i misiju završili i da će Srbija tada biti u EU. Ponekad sa tom EU lomimo koplja, ponekad nismo zadovoljni kako mi radimo, ponekad kako nas EU prihvata, ali sam uveren da ćemo na kraju ostvariti najveći i nezamenljivi nacionalni cilj", rekao je Tadić.

Predsednik SPO-a Vuk Drašković izjavio je da je uspostavljanje uređene i demokratske Srbije moguće jedino ako zemlja ozbiljno i hrabro pristupi evro-atlantskim integracijama.

"Samo taj put vodi do demokratske i uređene Srbije, do ravnomernog razvoja regiona i opština i do priliva stranih investicija", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, to bi značilo i moralno ozdravljenje naroda, poraz "raznoraznih fobija" i konačan nestanak političkih centara moći.

"Evro-atlantske integracije jedini su srpski patriotizam i to je jedini patriotizam SPO-a. Neki kažu da Srbija ima alternativu ali je to samo kretanje unazad", rekao je Drašković.


Извор[уреди]