Sutra počinje 76. Vukov sabor

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. септембар 2010.

Loznica / Srbija (Beta) - U Loznici sutra počinje 76. Vukov sabor, jedna od najstarijih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Karadžiću.

Ovogodišnji program biće u znaku 100. godišnjice rođenja književnika Meše Selimovića, 200. godišnjice Boja na Loznici i Godine knjige i jezika.

Na otvaranju u ponedeljak u Vukovom domu kulture u Loznici godišnjica rođenja Meše Selimovića biće obeležena izložbom Muzeja pozorišne umetnosti o poznatom književniku i gostovanjem Narodnog pozorišta sa predstavom po njegovom romanu Derviš i smrt.

Tokom sedam saborskih dana, biće održano petnaestak književnih, muzičkih, likovnih i drugih umetničkih sadržaja. Pored ostalih programa, biće priređena izložba Dva veka boja na Loznici, naučni skup Tvorci jezika i program zbuka Evrope.

Završna saborska svečanost biće održana u nedelju 19. septembra na Saborištu u Tršiću gde će scenski prikaz o Boju na Loznici prirediti pozorište Ogledalo iz Beograda, a saborsku besedu će održati ministar za kulturu Nebojša Bradić.

Najavljeno je da će saborskim svečanostima prisustvovati i Gabrijela Šubert, profesorka slavistike na Unuverzitetu u Jeni, u Nemačkoj.

Sabor je najstarija i najmasovnija kulturna minifestacija u zemlji, a posvećena je reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću. Organizuje se od 1933. i do sada nije održan samo dva puta, tokom Drugog svetskog rata, 1941. i 1944. godine. Organizator je Centar za kulturu Vuk Karadžić iz Loznice.

Bookmark-new.svg

Извор[уреди]