Пређи на садржај

Suđenje Karadžiću prekinuto do 26. oktobra

Извор: Викиновости


6. октобар 2011.
Хаг-  (Beta) - Suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću prekinuto je u četvrtak u Međunarodnom tribunalu u Hagu u skladu sa ranije određenim rasporedom, i nastaviće se 26. oktobra.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje oficira UN za taoce.

Tokom kratkog zasedanja u četvrtak, Karadžić, koji se brani sam, završio je unakrsno ispitivanje svedoka optužbe Asima Egrlića.

Egrlić je u sredu svedočio kako su Muslimani u leto 1992. proterani iz opštine Ključ, pošto je Karadžićeva Srpska demokratska stranka nasilno preuzela vlast početkom maja te godine.

Egrlićev iskaz da je posle rata u BiH, 1996. prisustvovao ekshumaciji tela desetina Muslimana iz masovnih grobnica u okolini Ključa, Karadžić je osporio tvrdnjom da svedok ne zna kako su žrtve stradale, i da su tela zajednički sahranjena po propisima o "asanaciji terena".

Svedok je uzvratio pitanjem da li je "asanacija" "to što su pećine bile pune tela", pokupljenih po terenu i "bačenih u špilje".

Извор[уреди]