На Маркалама експлодирала подметнута мина

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Evstafiev-Radovan Karadzic 3MAR94.jpg
Најновије вести у вези Радована Караџића

15. мај 2013.
Хаг/ Холандија (Beta) - Вештак одбране за балистику Зорица Суботић негирала је у среду на суђењу Радовану Караџићу у Трибуналу у Хагу да је на сарајевској пијаци Маркале фебруара 1994. експлодирала минобацачка граната.

Суботић тврди да су грађани на том месту изгинули од подметнутог експлозива, активираног даљински. Другу експлозију испред те пијаце, августа 1995, по речима Зорице Суботић, такође није могла изазвати минобацачка граната зато што специјални радар Унпрофора није снимио лет пројектила и јер нико није чуо „звук испаљења“.

Караџића (67), тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њене војске, оптужница терети за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године.

По оптужници, једна минобацачка граната која је на Маркалама 5. фебруара 1994. убила 66, а ранила више од 140 грађана, била је испаљена са положаја ВРС.

Караџић је оптужен и за смрт 43 особе и рањавање 75 људи испред Маркала, што је, како каже оптужница, 28. августа 1995. изазвала граната испаљена из минобацача ВРС.

После анализе налаза истраге сарајевске полиције и Унпрофора, и трагова на терену, Суботић је сведочила да је било немогуће да минобацачка граната фебруара 1994. на означено место на пијаци падне под утврђеним углом, а да претходно не удари у кров тезге и тиме се активира.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики