Stvoreni uslovi za istragu zločina nad Srbima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. мај 2010.

Beograd / Srbija (Beta) Direktorka nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da postoje uslovi za istragu zločina hrvatske vojske i policije nad Srbima tokom akcije „Bljesak“ u zapadnoj Slavoniji, maja 1995. godine.

„Zločini su počinjeni. Imamo dokumentovane slučajeve ubistva civila“, rekla je Kandić agenciji Beta povodom obeležavanja 15. godišnjice od hrvatske vojne akcije Bljesak u zapadnoj Slavoniji. Kandić je ukazala da do sada nije bilo optužnica za ratne zločine pripadnika hrvatske vojske nad Srbima tokom te akcije. „Haška istraga nije dovela do optužnica, a nije je (istrage) bilo ni na nacionalnom nivou“, rekla je Kandić.

Ona je ukazala da je za proteklih nekoliko godina stvorena „klima“ za istraživanje ratnih zločina u akciji „Bljesak“ i podvukla da sada postoji saradnja tužilaštava Srbije i Hrvatske. Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) od 24. jula 2003. godine, u akciji „Bljesak“ pripadnici hrvatske vojske ubili su 83 srpska civila. Od tog broja, 30 je ubijeno u napadima na izbegličke kolone, a 53 u svojim kućama. Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prvih dana maja 1995. ubijena su ili nestala 283 Srba iz zapadne Slavonije.


Извор[уреди]