Пређи на садржај

Stari rock majstori posle više od 50 godina zajedno na istoj bini

Извор: Викиновости
Rock band
Слика: Calypso.

23. januar 2015.
Beograd-  (PRobjave) - Na koncertu-igranci koja će se održati na Dan zaljubljenih, 14. februara u Zvezdara teatru, Stari rock majstori će se posle više od 50 godina naći zajedno - na istoj sceni!

Imaćemo priliku da vidimo i čujemo trideset rockenrol heroja 60-ih, među kojima su i Predrag Duda Lukić, Branko Gluščević, Vladimir Janković Džet, Novak Nova Dragović, Milutin Trninić, kao i drugi članovi „Crnih bisera“, „Silueta“, „Zlatnih dečaka“, „Iskri“, „Lutalica“...

Na koncertu će premijerno svirati obrade najvećih svetskih hitova 60-ih, sa nedavno snimljenog CD-a „Otrgnuto od zaborava“ i pokušaće da nas na trenutak vrate u prošlost, odnosno da nam približe jednu čarobnu epohu koju su obeležili sloboda i entuzijazam. Ovi prvi istinski idoli stare Jugoslavije poznati su ne samo kao neprikosnoveni gitaristi, basisti, klavijaturisti, pevači i bubnjari, već i kao hrabri inovatori. Zahvaljujući njima, u Jugoslaviju su uvezene prve orgulje koje su na carini prijavili kao "harmoniku za osobe sa invaliditetom", samo kako bi prošle granicu... Izdali su ploču rokenrol obrada svetskih klasika u Holandiji, što je ujedno i prvo muzičko izdanje sa ovih prostora, ikada objavljeno u inostranstvu. Prvi su svirali i živeli rokenrol na ovim prostorima - Jugosloveni su zahvaljujući njima počeli da nose brodarice i džins, a Jugoslovenke su smerne maksi suknje zamenile „minićima“.

U Ex Yu bili su popularni koliko i Bitlsi ili Roling Stounsi na zapadu. Do tad smerne ćerke iz građanskih porodica su im se bacale u zagrljaj na svakom koraku, pa se osnovano sumnja da su odgovorni i za pojavu grupi devojaka, kao i da je njihova muzika inspirisala seksualnu revoluciju koja i dalje traje...

Njihove životne priče liče na uzbudljive holivudske filmove, pa ne čudi što su o njima napisane knjige, novinski tekstovi, diplomski radovi i doktorkse disertacije.

Ko su stari Rock majstori?

Vlada Janković Džet - Beogradski rock veteran, basista „Crnih bisera“ i poznati glas „Dvestadvojke“. Ostao je veran rokenrolu više od pedeset godina. Sa drugim jugoslovenskim bendovima osvajao je domove kulture, dvorane, a kasnije i koncertne hale. Leta '65. godine ostao je u usijanom Beogradu i od Žan Pola, oca Ivon Jafali, za poslednjih 50 hiljada dinara koje su mu roditelji ostavili da plati kiriju i hranu, kupio je nemačku Paul McCartney bas gitaru. Narednih dvadeset pet dana jeo je samo lubenice, koje je pokušao i da kuva. Od tada mu je, kako kaže, na sam pomen lubenice muka.

Branko Glušćević - Jedan od pionira jugoslovenskog rokenrola. Kao basista kultnih „Silueta“, šezdesetih godina bio je neizostavni deo svake prestižne beogradske igranke. Najbolje svirke Silueta održale su se u Gradskom podrumu. Bend se u istoriju domaćeg roka upisao koncertom iz '65, na kom su devojke u delirijumu i na opšte oduševljenje poskidale majice i brushaltere, i pobacale ih na scenu. Bila je to prekretnica koja je označila početak jedne nove ere, a bendu donela reputaciju skandal-grupe.

Predrag Duda Lukić - Klavijaturista kultnog vračarskog sastava „Zlatni dečaci“, koji uz pomoć novinarskog maga Nikole Karaklajića postaje prvi bend sa ovih prostora koji je izdao ploču u inostranstvu. Singl Zlatnih dečaka „Osamnaest žutih ruža“ prodat je u tiražu od, i danas nedostižnih 200.000 primeraka. Duda Lukić bio je prvi čovek koji je uvezao orgulje u Jugoslaviju. Na granici ih je prijavio kao „harmoniku za osobe sa invaliditetom" koju je kupio svom bratu, kako bi mogle da prođu carinski „strašni sud“.

Milutin Trnanić - Za druge poznati i priznati beogradski advokat, a po sopstvenom priznanju muzičar u duši. Više od pedeset godina živi i radi okružen idolima jugoslovenskog rocka. Posle dugog nagovaranja, na jednom mestu okupio je tridesetoricu rokenrol heroja i osnovao bend simboličnog naziva „Stari rock majstori“. Producent je diska „Otrgnuto od zaborava“, koji nas poput vremeplova vraća u zlatne šezdesete i donosi prepoznatljiv zvuk roka koji će postati stil života mnogih u decenijama koje dolaze.

Извор[уреди]