Пређи на садржај

Srpski film pobedio na festivalu u Sarajevu

Извор: Викиновости


26. август 2009.
Sarajevo/ Bosna i Hercegovina

Srpski film "Obični ljudi" režisera Vladimira Perišića osvojio je prestižnu nagradu Srce Sarajeva na 15. Sarajevskom filmskom festivalu (SFF).

"Za mene je ovo vrlo važna nagrada jer dolazi iz samog srca građana Sarajeva," rekao je Perišić na zvaničnoj svečanosti dodele nagrada u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Perišić je takođe osvojio novčanu nagradu u iznosu 25.000 evra koju poklanja Savet Evrope.

"Obični ljudi", film o dehumanizujućim efektima rata, takođe je na Sarajevskom filmskom festivalu osvojio nagradu Međunarodne konfederacije umetničkog filma.

Iako su filmovi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) bili odlično primljeni od strane sarajevske publike, filmovi iz celog sveta takođe su dobili visoke pohvale.

"U stvari, jedan mađarski film bio je bolje prihvaćen [na SFF] nego u Mađarskoj," izjavila je Elma Tataragić, selektor filmova za festival.

Kada su u pitanju glumci, Relja Popović je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca za svoju ulogu u "Običnim ljudima". Grčke glumice Ageliki Papulija i Mari Coni podelile su ove godine nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu, dok je hrvatski režiser Dalibor Matanić osvojio nagradu za najbolji kratki film. Nagrada za najbolji dokumentarni film otišla je srpskom glumcu i režiseru Draganu Nikoliću.

Na ovogodišnjem SFF-u takođe su bile holivudske ličnosti, kao što su zvezda "Rvača" Miki Rurk i Džilijan Anderson koja je postala popularna širom sveta glumeći Dejnu Skali u "Dosijeu X". Anderson je takođe održala predavanje na Trećem sarajevskom kampu za talente -- obrazovnom i društvenom programu za nove filmske talente u regionu.

Tokom festivala prikazana su ukupno 232 filma iz 53 zemlje.

Prisustvo filmskih autora i predstavnika medija, zajedno sa preko 100.000 gledalaca, doprinelo je uspehu festivala. Profesionalci i publika slažu se da je ta manifestacija u Sarajevu postala vodeći regionalni filmski festival.

Direktor festivala Mirsad Purivatra koji je osnovao SFF tokom sukoba u BiH 1995, objasnio je da on "predstavlja glavno mesto za susrete svih regionalnih producenata i autora".

Purivatra je izrazio zadovoljstvo time što filmski profesionalci iz celog sveta vide festival "kao glavnu tačku za kontakte, za sve koji žele da saznaju više o mogućnostima koje ovaj region nudi".

Извор[уреди]