Пређи на садржај

Srbija za prestanak borbenih dejstava u Libiji

Извор: Викиновости


22. март 2011.
Београд/ Србија , (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je u utorak u Beogradu povodom vojne intervencije međunarodnih koalicionih snaga u Libiji da Srbija podržava sve odluke Saveta bezbednosti UN, ali da smatra da je potrebno da momentalno prestanu sva borbena dejstva da bi prestalo stradanje civila.

„Srbija podržava sve odluke SB UN kao odgovoran član međunarodne zajednice, ali isto tako čvrsto podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet svih zemalja članica UN, uključujući i Libije. Ali ovoga trenutka mislim da je od najveće važnosti da dođe do prekida stradanja civila, dakle borbena dejstva na svim stranama moraju što pre biti prekinuta da bi prestali da stradaju civili“, istakao je Jeremić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa portugalskim kolegom Luišom Amadom ukazao da prestanak ratnog razaranja i stradanja civila „mora da bude prvi i osnovni prioritet svih u međunarodnoj zajednici“.

Srpski ministar je podsetio da je i Srbija „zemlja koja ima gorko iskustvo“, aludirajući na vojnu intervenciju NATO alijanse 1999, i dodao da zato Beograd „poziva na prekid svih borbenih dejstava i prekomerne upotrebe sile svih učesnika u konfliktu da bi momentalno prestalo ratno razaranje i stradanje civila“.

Luiš Amado je naglasio da je Portugal kao nestalna članica SB UN podržao rezoluciju UN o Libiji kojom je dat legitimitet zapadnoj koaliciji za vojnu akciju u toj afričkoj zemlji, iako Lisabon, kako je precizirao, nije deo zapadne, već zapadno-arapske koalicije.

Извор[уреди]