Srbija među liderima po reformi sektora malih preduzeća

Извор: Викиновости


24. oktobar 2012.
Zagreb/ Hrvatska (Beta) Zemlje na putu ka EU Zapadnog Balkana i Turska znatno su popravile poslovnu klimu u poslednje tri godine, ali vlade treba da uvedu nove politike za podršku malim i srednjim preduzećima ako žele da podstaknu rast i zapošljavanje.

Lideri po reformama na sektoru malih i srednjih preduzeća i u konvergenciji s pravnim tekovinama EU su Srbija, Hrvatska i Turska, navodi se u novom zajedničkom izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju u razvoj, Evropske komisije, Evropske fondacije za obuku i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Albanija, Makedonija i Crna Gora su uvele neke reforme ali još toga treba da urade, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo tek treba da razviju politike podrške malim preduzećima, preneo je u sredu portal Euraktiv Srbija.

U izveštaju se ističe da su sve zemlje Zapadnog Balkana i Turska napredovale u pojednostavljenju administrativnih i procedura kod otpočinjanja biznisa, jačanju institucija koje podržavaju mala i srednja preduzeća, unapređenju saradnje među agencijama i podsticanju sticanja veština, kao i izvoza.

Performanse Srbije, kako je ocenjeno u izveštaju objavljenom na sajtu EBRD, bolje su od regionalnog proseka i zemlja je ostvarila veliki napredak na većini polja. Posebno se ističe da je strategija inovacija Srbije među najnaprednijim u regionu.


Izvor[уреди]