Пређи на садржај

Влада Србије укинула контрамере против Хрватске

Извор: Викиновости
Александар Вучић
Слика: Wikiwind.

26. септембар 2015.
Хрватска/ Европска унија (Beta) - Влада Србије укинула је на седници у петак увече контрамере које је увела против Хрватске као одговор на блокаду граничних прелаза.

„Ја то не сматрам великом победом Србије и наше владе, него победом разума, победом будућности“, рекао је премијер Александар Вучић на седници и позвао министре да не „показују славодобитност“ ни једном речју, и да не покушавају да „унизе оне који су погрешили доносећи овакве мере“.

Он је казао да се од сутра Србија не бави више овим питањем, и позвао све грађане да граде добросуседске односе са Хрватском и свим другим суседним државама.

Председник Владе је оценио да су контрамере уродиле плодом, али је истакао да Србија није желела никакве политичке и економске сукобе, већ само да заштити своје интересе.

„С Хрватском желимо најбоље односе, и даћемо све од себе да такве односе у будућности изградимо“, нагласио је Вучић.

Премијер је казао да су гранични прелази отворени брзо зато што се Европска унија придржавала Уговора о стабилизацији и придруживању, чиме је одиграла „велику улогу“ и показала да владавина права није празна синтагма.

„Ми смо као земља која није чланица ЕУ добили подршку готово свих у савременом свету, а то није добила чланица Европске уније. Ја мислим да то говори о нашој аргументацији, озбиљности и одговорности“, истакао је Вучић.

Он је захвалио свима који су схватили важност ситуације и ставили државу испред партијских интереса, а хрватским грађанима и привредницима поручио да су добродошли у Србију, и извинио се на контрамере Србије, на које је, како је поновио, била приморана.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је Србија имала подршку света, што говори о промењеном међународном положају Србије, и да је исход спора с Хрватском „огроман пораз неодговорне политике“ хрватског премијера Зорана Милановића.

„Било је неких који сумњали у ове одлуке, било их је и међу нама међу њима нисам ја али желим да честитам премијеру и свим колегама што смо били у стању да, када је Србија била угрожена, смогнемо снаге да донесемо одлуке које су биле најбоље за Србију“, додао је Дачић.

Укидање контрамера је одговор на данашњу одлуку хрватске владе да од 17 часова повуче забрану уласка свим теретних возила, као и путничких возила са српским таблицама.

Хрватска је затворила све граничне прелазе 17. септембра због прилива избеглица преко српске границе, на шта је Србија одговорила 23. септембра у поноћ забраном уласка теретних возила са хрватским таблицама и увоза хрватске робе, а многи медији назвали су гранични спор две земље „царинским ратом“.

Извор[уреди]