Srbija da dobije i kandidaturu i datum pregovora

Извор: Викиновости


8. септембар 2011.
Београд/ Србија (Beta) - Grčka smatra da je Srbija ispunila „sve uslove“ da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i zalagaće se da Srbija u decembru, kad se o tome bude odlučivalo, dobije i datum početka pregovora o članstvu, rekao je u četvrtak u Beogradu šef grčke diplomatije Stavros Lambrinidis.

„Kao članica EU, Grčka insistira na ispunjenju postavljenih uslova, i prijateljstvo (sa Srbijom) ne može da promeni te uslove, i kad kažem da Srbija mora da dobije datum početka pregovora, ja to ne kažem kao Grk već kao Evropljanin“, rekao je Lambrinidis nakon sastanka sa potpredsednikom srpske vlade Božidarom Đelićem.

Lambrinidis je izrazio uverenje da je Srbija „ispunila sve uslove“ i dodao da se Grčka, kroz svoju inicijativu „Agenda 2014“ zalaže da se proširenje EU na zemlje Balkana ne usporava. „Najveća greška koju bi EU mogla da napravi jeste da se zatvori u sebe i prestane da prima nove članice“, ocenio je Lambrinidis.

Božidar Đelić je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da je sa Lambrinidisom razgovarao o inicijativi „Agenda 2014“, čiji je cilj, kako je dodao, „da se dinamika proširenja EU ne zaustavi na prijemu Hrvatske“ u članstvo, 2013. godine. Prema Đelićevim rečima, 2014. godine će Grčka predsedavati Unijom, a Srbija bi trebalo da bude „u punom jeku pregovora sa EU“.

Извор[уреди]