Пређи на садржај

Sporazum Srbije i Danske u oblasti voćarstva

Извор: Викиновости

30. јун 2010.

Beograd / Srbija (Beta) Srbija i Danska potpisale su u sredu u Beogradu sporazum u oblasti voćarstva vredan 10 miliona evra, koji će poljoprivrednicima u Jablaničkom, Nišavskom, Pčinjskom i Topličkom okrugu omogućiti povećanje proizvodnje i izvoza. „ Danska će program finansirati sa 5,4 miliona evra, dok će ostatak sredstava obezbediti Ministarstvo poljoprivrede“, rekao je u sredu ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin koji je sporazum potpisao sa ambasadorkom Danske u Beogradu Mete Kjuel Nilsen.

Dragin je kazao da će se program sprovoditi četiri godine i da očekuje da će korist od programa imati najmanje 50 odsto ženske populacije koja se bavi voćarstvom na jugu Srbije.

Ambasadorka Danske Mete Kjuel Nilsen precizirala je da bi sporazum dve zemlje trebalo da postane operativan na jesen ove godine. Kako je istakla, cilj programa je da otvori nova radna mesta i ostvari poboljšanje prihoda u oblasti voćarstva, unapredi znanje i primenu evropskih standarda u oblasti voćarstva, čime će se povećati vrednost proizvoda i njihov izvoz.


Извор[уреди]