Snimljen album VIS-a "Gazde"

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. maj 2012.

Крагујевац / Србија (www.joakimvujic.com) Glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra snimili su prošlog vikenda muzički album sa numerama iz hit predstave Nebojše Bradića Jedan čovek, dvojica gazda. Promocija cedea obaviće se na zatvarnju sezone početkom jula.

Hit predstava kragujevačkog pozorišta Jedan čovek, dvojica gazda koju je po tekstu Ričarda Bina na scenu našeg teatra postavio reditelj Nebojša Bradić, dobija polako i svoj prateći mobilijar. Kao što se radi i u velikim svetskim kućama, prošlog petka, 8. juna akteri predstave snimili su materijale za Ce De sa muzičkim hitovima iz ovog komada. Songovi i muzika su snimani na sceni kragujevačkog pozorišta a za ton i zvuk bio je zadužen poznati kragujevački audio majstor Dobrica Andrić, koji je i inače ton majstor u ovoj predstavi kragujevačkog pozorišta. Materijali će biti obrađeni u njegovom studiju gde će biti završena i postprodukcija budućeg albuma Jedan čovek, dvojica gazda. - Snimanje muzike iz hit predstava odavno je praksa u svetu. Na taj način sama predstava nastavlja da živi i izvan pozorišne sale, a snimljeni materijal na pravi način čuva duh, vreme i ambijent same predstave, izjavio je tokom snimanja Nebojša Bradić, reditelj, idejni tvorac ovog projekta i umetnički direktor kragujevačkog teatra.

Songovi iz predstave rađeni na osnovu prevoda Đorđa Krivokapića Binovog originalnog teksta dok je za autentičan zvuk iz šezdesetih bio zadužen autor Dragoslav Tanasković Trnda, muzički urednik Knjaževsko-srpskog teatra i kreator muzike za komad Jedan čovek, dvojica gazda.

- To je muzika ranih šezdesetih, vreme kada su Bitlsi počeli da pišu sopstvene, autorske pesme. Ipak, i u njima prepoznatljivi su jaki muzički uticaji na kojima su oni kao muzičari stasali. A, oni su veoma raznovrsni, bukvalno od San Rema, preko šlagera, engleske vodviljske pozorišne scene, pa do američkom bluza i zvukaova sa delte Misisipija. Naravno, predstava obiluje i zvucima i numerama klasičnog roka i bluza iz tog perioda ali i nekih drugih zvukova i muzičkih pravaca poput kalipsa, navodi Tanasković.

I, naravno,sve to u takođe standardnoj, rokerski čvrstoj muzičkoj postavi: vokali (glavni i prateći), akustične gitare bubanj i bas klavijature. Ko nekada.

Koktel hitova među kojima se izdvajaju Tanaskovićeve numere u izvođenju kragujevačkih glumaca koje publiku dižu na noge sačinjavaju sledeće numere koje će se naći i na Ce Deu VIS-a Gazde su: Rek end rol era, naslovna numera Sluga dvojice gazda, obrada poznatog ljubavnog disko hita Glorije Gejnor Preživeću, kalipso Idemo u Kingston taun u nezaboravnom izvođenju glumca A. Milojevića Lije, Fliper voz alijas Pinbol trejn, domaći hit Draga Milnareca Tako mi draga ti izgledaš znaj, dok sa smješkom promatraš svjet, Potencijalnost ljubavi kao i elvisovska Goruća ljubav, bondovski Tejk over zaključno sa zavrnim hit songom Sutrašnjica.

U snimanju audio materijala i songova sam samog ansambla duhovito krštenog kao VIS Gazde (ime pod kojim nastupa u samoj predstavi) koji sačinjavaju: muzičari Dragoslav Tanasković Trnda i Ivan Filipović Fića kao i glumci Nikola Milojević i Nevena Brzaković, učestvovala je i prva pevačka postava glumačkog ansambla kragujevačkog pozorišta: Aleksandar milojević Lija, Miloš Krstović, Marina Perić Stojanović, Sanja Matejić, Katarina Mitrović, Isidora Rajković, Čedomir Štajn i, naravno Miodrag Pejković koji tumači ulogu Fransisa sluge dvojice gazda.

Montiranje materijala za Ce De biće završeno do kraja meseca u studiju Dobrice Andrića a promocija albuma obaviće se, kako je najavljeno, na zatvaranju sezone početkom jula. Album Jedan čovek, dvojica gazda moći će da se nabavi na biletarnici kragujevačkog pozorišta.

Спољашње везе[уреди]

SNIMLJEN ALBUM VIS-A GAZDE

Извор[уреди]