Smanjenje poreza olakšanje za privredu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

1. мај 2010.

Beograd / Srbija (Beta) Saradnik Instituta za tržišsna istraživanja (IZIT) Saša Djogović izjavio je da bi smanjenje poreza na plate bilo olakšanje za privredu, ali da ne očekuje povećanje zarada radnika.

„Ne očekujem povećanje zarada, jer će najveći deo ići na vraćanje dugova preduzeća i obezbedjvanje tekućeg poslovanja“, izjavio je Đogović agenciji Beta. On je ocenio da smanjenje poreza neće uticati na privlačenje investicija, jer su za to potrebne suzbijanje korupcije, saobraćajna i energetska infrastruktura, industrijski parkovi.

„Mi krećemo od dodatnih elemenata (smanjenja poreza), a nisu stvoreni glavni uslovi“, rekao je Đogović. On je naveo da se, zbog smanjenja poreza na plate, može očekivati povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) ili povećanje poreskih stopa na proizvode za koje je sada PDV manji.

Đogović je rekao da nema saglasnosti u Vladi o poreskoj reformi i da se ne zna ni kada će te reforme biti, niti njen pravac, a da su dosadašsnje najave samo „probni baloni“. Ministar ekonomije Mladjan Dinkić je izjavio u petak da se planira da se od jeseni u Srbiji smanji porez na plate sa 12 na 10 odsto i da će biti povećan i neoporezivi deo plate.


Извор[уреди]