Sednica SB UN o Kosovu nastavljena iza zatvorenih vrata

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. септембар 2011.
Њујорк-  (Beta) - Sednica Saveta bezbednosti UN o zaoštravanju situacije na Kosovu zakazana na zahtev Srbije i Rusije, koja je u petak u 00.30 po srednjeevropskom vremenu, nastavljena je posle otvaranja iza zatvorenih vrata.

Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti UN, libanski ambasador Navaf Salam. Posle usvajanja dnevnog reda, na kojem je pozvan da govori šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, prvi je kratko govorio predstavnik UN Edmon Mule, koji je podneo izveštaj o trenutnoj situaciji na terenu.

„Ovo je prilika da prenesemo jasnu poruku da smo protiv donošenja jednostranih odluka i da Beograd i Priština treba da preuzmu odgovornost da spreče nasilje“, rekao je Mule.

Posle njegovog izlaganja, Salam je pozvao na nastavak sednice iza zatvorenih vrata. Sednica je zakazana posle višečasovnih konsultacija u sredu uveče Saveta bezbednosti. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je ranije u četvrtak duboku zabrinutost zbog izjava u vezi sa uspostavljanjem carinske kontrole na severu Kosova i njihobog uticaja na mir i stabilnost.

„Pozivam sve da se uzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do eskalacije napetosti u toj oblasti. Pozivam vlasti Beograda i Prištine da nastave dijalog uz posredovanje Evropske unije, kao i da preduzmu praktične korake za sprovođenje dosadašnjih dogovora“, rekao je Ban na konferenciji za novinare u sedištu UN, čiji je snimak objavljen na sajtu UN.

Članicama Saveta bezbednosti UN prosleđena su pisma šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića generalnom sekretaru Ban Ki Munu i ruskog predstavnika u UN Vitalija Čurkina.

U pismu Ban Ki Munu, koje je članicama SB UN prosledio ambasador Srbije pri UN Feodor Starčević, Jeremić je naveo da mu se obraća zbog pretnje od jednostranih akcija od strane vlasti u Prištini.

Jeremić je istakao da je Srbija dobila informaciju da Kfor i Euleks imaju nameru da olakšaju operaciju koju je najavila Priština o jednostranom uvođenju carinskih i policijskih kontrola na administrativnoj granici na severnom Kosovu.

U dopisu ruskog predstavnika Čurkina traži se hitan otvoreni sastanak SB za četvrtak, na kojem će učestvovati predstavnik Vlade Srbije, kako bi bila „razmotrena situacija na Kosovu s obzirom na moguću eskalaciju tenzija“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg