Пређи на садржај

Вето Русије на резолуцију против референдума на Криму

Извор: Викиновости
Геополитичка карта области
Слика: Spiridon Ion Cepleanu.

16. март 2014.
Њујорк-  (Beta-AP) - Русија је у суботу у Савету безбедности ставила вето на резолуцију УН која проглашава нелегалним референдум о будућем статусу украјинског полуострва Крим, док се њен близак савезник - Кина, уздржао од гласања.

Преосталих 13 чланица Савета гласало је за резолуцију.

Агенција АП наводи да су присталице резолуције коју су предложиле САД знале да ће Русија, као једна од пет сталних чланица Савета безбедности УН, искористити своје право вета, али су ипак резолуцију ставили на гласање, како би показали колико је јако противљење руском преузимању Крима.

Резолуцијом се покушала потврдити посвећеност Савета безбедности суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине.

Резолуцијом би се, такође, истакло да референдум о томе да ли Крим треба да се одвоји од Украјине и постане део Русије који се одржава у недељу „не може бити валидан, и не може бити основа за било какву промену статуса Крима“.

Америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер рекла је да је циљ резолуције „да се покаже колико је Русија изолована у свом немирољубивом путу“.

У нацрту резолуције такође се све партије позивају „да се одмах посвете мирољубивом решењу спора кроз политички дијалог“, као и да заштите права свих мањина у Украјини.

Кина је веома осетљива на питање територијалног интегритета због Тибета и других нестабилних региона на које полаже право, а кинески амбасадор у УН Лију Дзиеје поновио је у четвртак подршку Пекинга суверенитету и територијалном интегритету Украјине, и немешање у унутрашња питања других земаља.

Извор[уреди]