Пређи на садржај

SAD očekuju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Извор: Викиновости


7. jul 2012.
Dubrovnik-  (Beta) Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Filip Gordon izjavio je u subotu u Dubrovniku da SAD očekuje normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

„Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će se morati pomiriti sa realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama“, kazao je Gordon drugog dana Kroacija samita, prenela je agencija Hina.

Američki diplomata je dodao da SAD hoće da pomognu u tom procesu, ali da Beograd mora da prestane da podržava nelegalne sigurnosne i sudske strukture na severu Kosova.

„Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo“, rekao je Gordon.

On je ocenio i da je Hrvatska lider u regionu, te da SAD podržavaju evropske integracije svih država regiona. Dodao je da su evroatlanske integracije moguće za sve zemlje zapadnog Balkana.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić jutros je stigao na Kroacija samit na kojem ne učestvuju zvaničnici Srbije, zbog prisustva premijera Kosova Hašima Tačija.

Izvor[уреди]