Пређи на садржај

Rusija i Španija protiv legalnosti Kosova

Извор: Викиновости8. децембар 2009.
Хаг-  (Beta) - Rusija i Španija su u utorak pred Međunarodnim sudom pravde ocenile da jednostrana Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije legalna, dok su SAD zastupale suprotan stav, pozivajući Međunarodni sud da Deklaraciju o nezavisnosti Kosova ostavi netaknutu kao izraz volje kosovskog naroda.

Pravni zastupnik Rusije, zemlje koja se poslednja izjasnila, Kiril Gevorgijan naznačio je da opšte međunarodno pravo "sprečava Kosovo da proglasi nezavisnost", budući da narod Kosova ne uživa pravo na samoopredeljenje. Rusija stoga smatra da Rezolucija 1244 još važi i da su svi dužni da je se pridržavaju, kao i garancije teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije koju sadrži, naglasio je Gevorgijan.

Američki zastupnik Harold Hongdju Ko u haškoj Palati mira je prethodno izneo stav SAD da međunarodno pravo "ne reguliše" deklaracije o nezavisnosti, a da je Rezolucija 1244 "anticipirala, iako nije unapred odredila" nezavisnost Kosova kao

Španija je u utorak ujutru prva iznela svoj stav da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom zato što je njom prekršena rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Извор[уреди]